Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

ΣΙΔ. ΓΡΑΜΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Β' ΜΕΡΟΣ


Β. Σημερινή κατάσταση - Προτάσεις
                Η αναγκαιότητα και στρατηγική σημασία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σαρακλή - Αμφίπολης - Μυρίνης (Ν. Ζίχνης), απεδείχθη και επιβλήθηκε στους δύο μεγάλους Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την γραμμή, έστω, στενού εύρους. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με την προσπάθεια αναβάθμισης της σε γραμμή κανονικού εύρους. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα της ειρηνικής περιόδου του μεσοπολέμου και πάλι η αναγκαιότητα της γραμμής αυτής και ειδικά του τμήματος Σαρακλή -Σταυρός ήταν αδιαμφισβήτητη. Μετά το τέλος και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ειρηνική περίοδος, η ραγδαία αύξηση των αυτοκινήτων και των αυτοκινητοδρόμων επέφερε τον μαρασμό, την απαξίωση και την κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Σήμερα η ανάγκη αποσυμφόρησης των δρόμων, η ανάγκη οικονομίας καυσίμων, η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, η ραγδαία τεχνολογικη αναπτυξη των σιδηροδρομων και η δυνατοτητα προσβασης στα κεντρα των πόλεων, επανέφεραν στο προσκήνιο, περισσότερο από ποτέ την ανάγκη στροφής προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς και προς το Σιδηρόδρομο (Προαστιακός, Περιφερειακός, Υψηλών Ταχυτήτων και μεγάλων αποστάσεων). Η επαναχάραξη και λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Αμφίπολης - Μυρίνης (Ν. Ζιχνης) με χαρακτηριστικά σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, εξυπηρετεί πολλαπλούς και προφανείς σκοπούς : Εξυπηρέτηση Προαστιακών αναγκων επαρχίας Λαγκαδά. Ένταξη της γραμμής στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βορείου Ελλάδος με προοπτική μείωσης του χρόνου διαδρομής και της απόστασης κατά 60 τουλάχιστον χιλιόμετρα μεταξύ Θεσσαλονίκης - Δράμας - Ξάνθης Κομοτηνή- Αλεξανδρούπολης Κωνσταντινούπολης - Μέσης Ανατολής. Εξυπηρέτηση Σύνδεσης με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Εξυπηρέτηση Προαστιακών Συνδέσεων περιοχών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
          1. Εξυπηρέτηση Προαστιακών αναγκών Επαρχίας Λαγκαδά. Από πρόσφατες έρευνες προέλευσης - προορισμού μετακινήσεων, προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των μετακινήσεων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή Επαρχίας Λαγκαδά. Η σιδηροδρομική σύνδεση Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) - Λαχανόκηπων - μεταξύ Εύοσμου -Ωραιοκάστρου - Λητής - Λαγυνών - Αγίου Βασιλείου - Σταυρού -Ασπροβάλτας θα εξυπηρετήσει ευρύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές και θα συντελέσει στην ανάδειξη τους σε τοπικά ή υπερτοπικά κέντρα, επίσης θα βελτιώσει τις προσβάσεις προς τα παραθαλάσσια θέρετρα Σταυρού -Ασπροβάλτας του Στρυμονικού κόλπου. Ένα σύγχρονο προαστιακού τύπου μέσο με ικανοποιητική συχνότητα δρομολογίων(ανά 30' τις ώρες αιχμής) με υψηλή ταχύτητα και παροχή ανέσεων επιβίβασης - αποβίβασης - μεταφοράς μπορεί να συνεισφέρει όχι μόνο στην ταχεία διακίνηση, αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα καθώς και στην αποκέντρωση των περιοχών πρώτης κατοικίας.
        2. Ένταξη της γραμμής στο ευρύτερο Σιδηροδρομικό Δίκτυο Μακεδονίας -Θράκης.: Η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή με την μακρά περιπορία της στα βόρεια των νομών Κιλκίς και Σερρών. μπορεί να γίνει ελκυστικότερη για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα, λόγω μείωσης της απόστασης κατά 60 τουλάχιστον χιλιόμετρα, αλλά και ακόμη μεγαλύτερης μείωσης του χρόνου, λόγω αποφυγής ορεινών όγκων και ισχυρών κλίσεων. Οι συνέπειες για την εθνική οικονομία, μπορεί να είναι άκρως ευεργετικές και σημαντικές τόσο για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και για τις συνδέσεις με την Μέση Ανατολή.
          3. Δυνατότητες διασύνδεσης με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης
             Από την περιοχή Αγίου Βασιλείου μπορεί να αναπτυχθεί διακλάδο)ση και να 'επιτευχθεί η έξοδος, μέσω σηράγγων, στην περιοχή Θέρμης και Αεροδρομίου. Αυτό θα έχει τεράστια σημασία τόσο στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού όσο και κυρίως στην αύξηση της ζώνης επιρροής του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης προς τις πόλεις και τις περιοχές της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο: Ο κάτοικος Κιλκίς θα μπορεί να ευρίσκεται στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης σε 55' , ο κάτοικος Βέροιας σε 75' , ο κάτοικος της Νάουσας σε 81΄ της Κατερίνης σε 71΄. Ακόμη και οι πόλεις της Λάρισας, της Έδεσσας και των Σερρών θα βρίσκονται στη ζώνη επιρροής - εξυπηρέτησης του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Η οικονομική , δε διάσταση του θέματος μπορεί να τονισθεί και από την αποφυγή ανάγκης κατασκευής Νέου Αεροδρομίου στα Δυτικά – Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Τέλος πρέπει να τονισθεί και η εμπορευματική ανάπτυξη στην δραστηριότητα του Αεροδρομίου. Μπορεί να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών, λόγω της σιδηροδρομικής σύνδεσης και της διασύνδεσης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, με σημαντικά κέντρα της περιοχής και με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης. 4. Εξυπηρέτηση Προαστιακών Συνδέσεων με τις περιοχές Ανατολικής Θεσσαλονίκης Η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής προς το Αεροδρόμιο από την ευρύτερη περιοχή Θέρμης και η επέκταση της προς τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές Περαίας. Τριλόφου, Ν. Επιβατων, Αγίας Τριάδας, Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής με τελικό προορισμό το Λιμάνι των Μουδανιών Χαλκιδικής, θα δώσει μία νέα διάσταση στο θέμα της εξυπηρέτησης και ανάπτυξης το>ν περιοχών αυτών αλλά και της Χαλκιδικής. Επίσης θα δώσει άλλη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση στον λιμένα των Μουδανιών. Γ. Συμπέρασμα. Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά - Αμφίπολης – Μυρίνης έχει αποδεδειγμένα ιστορικό υπόβαθρο και στρατηγικό ενδιαφέρον από τον ρόλο και την αναγκαιότητα της στους δύο μεγάλους Παγκόσμιους Πολέμους και στην ενδιάμεση ειρηνική περίοδο. Ασφαλώς, όμως, ούτε η ιστορία ούτε το φολκλόρ, ούτε τα ευχολόγια των ρομαντικών μπορούν να επιβάλλουν την επαναχάραξη και επαναλειτουργία μίας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλού κόστους, ούτε βεβαίως ένας εχέφρων άνθρωπος θα επιθυμούσε μία πολεμική σύγκρουση η οποία θα επανέφερε στο προσκήνιο την στρατηγική σημασία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στην σημερινή εποχή του άτεγκτου ορθολογισμού, και της παγκοσμιοποίησης κάθε σοβαρή επένδυση δημόσιων ή ιδιωτικών πόρων θα πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα προσδιορίσουν την αναγκαιότητα, τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της επένδυσης. Με τις προτάσεις μας θέτουμε τις βάσεις συζήτησης και προβληματισμού, ώστε να ξεκινήσει η συστηματική διερεύνηση, μέσω μελετών, ενός τόσο σημαντικού έργου.
           Τα στοιχεία που παραθέτουμε έχουν αφετηρία την ιστορική πραγματικότητα τόσο από πολεμικές περιόδους, όσο από ειρηνικές περιόδους σε συνδυασμό με τις νέες σύγχρονες ανάγκες και τάσεις. Η ελπίδα μας είναι αυτά τα στοιχεία να αποτελέσουν αφετηρία, για επαναφορά στο προσκήνιο μετά από εξήντα χρόνια περίπου, του τεράστιου έργου για την περιοχή, αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Είναι δε τεράστιας σημασίας έργο γιατί εξυπηρετεί,όπως προανέφερα τέσσερα (4) σημαντικά αναπτυξιακά έργα περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία και επαναλαμβάνω :
Προαστιακή σύνδεση επαρχίας Λαγκαδά. -Ένταξη της γραμμής στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης - Μέσης Ανατολής με μείωση της απόστασης κατά 60 χιλιόμετρα. -Σιδηροδρομική Σύνδεση με το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης - Προαστιακή σύνδεση με τα ανατολικά προάστια Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.
Ζαχαρίας Λάτσιος
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘΜ
τ. Διευθυντής Μακεδονίας Θράκης ΟΣΕ


ΠΗΓΗ      http://sidirodromikanea.blogspot.gr

4 σχόλια:

 1. Gorgious των υστέρων γίνεται. Παίρνω πολλές νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της θέσης URL. Thnks
  παρκινγκ αεροδρομιο θεσσαλονικης | αεροδρομιο θεσσαλονικης παρκινγκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεγάλη επίσκεψη σε αυτό το site. Plz επισκεφτούμε τα παρόμοιο είδος της ιστοσελίδας.
  parking αεροδρομιο θεσσαλονικη | αεροδρομιο μακεδονια parking

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια ωραία θέση του εγώ θα συνιστούσα αυτό το μήνυμα σε φίλους μου επίσης.
  parking aerodromio makedonia | παρκινγκ αεροδρομιο θεσσαλονικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή