Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΟΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟ B.A.R. (BROWNING AUTOMATIC RIFLE) ΔΙΑΜ 7,62ΧΙΛ

Γενικά περί του οπλοπολυβόλου BAR



  Τον Φεβρουάριο του 1917, ο Αμερικανικός σχεδιαστής όπλων John Browning έκανε επίδειξη ένος αυτόματου τυφεκίου του (automatic rifle), που θα παρείχε κάλυψη στα επιτιθέμενα, μέσω της νεκρής ζώνης, τμήματα από το πυρ των πολυβόλων του εχθρού. Η βασική ιδέα ήταν ότι το αυτόματο αυτό τυφέκιο θα το χρησιμοποιούσαν ως κινούμενο πυρ, οι επιτιθέμενοι στρατιώτες, καθώς αυτοί θα προέλαυναν μέσα στην νεκρή ζώνη, ώστε να υποχρεώσουν τον εχθρό να μείνει καλυμμένος, έως ότου φθάσουν πάνω από τα χαρακώματα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που το αρχικό υπόδειγμα δεν έφερε δίποδο.
Ο εγγονός του εφευρέτη, Val Browning στη Γαλλία (Α, Π.Π.)
Παρότι η ιδέα αυτή τελικά δεν υιοθετήθηκε, το αυτόματο αυτό τυφέκιο έγινε παραδεκτό από πολλούς στρατιώτες ως ελαφρύ πολυβόλο. Η παραγωγή του άρχισε το 1918 από της εταιρίες Colt, Winchester και Marlin Rock-well Corp και κατασκευάστηκαν τότε περίπου 85000 όπλα, αλλά ελάχιστα χρησιμοποιήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες του Α'ΠΠ. Μετά την λήξη του πολέμου, οι Γάλλοι, που είχαν ενθουσιαστεί από το νέο αυτό αυτόματο όπλο, παρήγγειλαν 15000 BAR.


            Τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου
01. Διαμέτρημα                                     7,62 χιλ     
02. Σύστημα λειτουργίας        Δι' αερίων μέσω εμβόλου
03. Τροφοδοσία             Κάθετος γεμιστήρας 20 φυσιγγίων
                                                 διπλής σειράς
04. Μήκος όπλου                     1,19 - 1,22 μ
05. Μήκος κάνης                            0,61 μ
06. Βάρος όπλου                       8,40- 8,80 kg
07. Ραβδώσεις                      4 δεξιόστροφες
08. Κλισιοσκόπιο                1500 yrds (1370) μ
10. Αρχική ταχύτης                      850 μ/δ
11. Ταχυβολία Θεωρητική ταχεία 500-650 β/λ βραδεία 300-450 β/λ
                         Πρακτική   ταχεία 120-150 β/λ βραδεία 40-50 β/λ
12. Βεληνεκές Δραστικό 550 μ Ωφέλιμο 1370 μ Μέγιστο 3200 μ


  Το οπλοπολυβόλο BAR υποδ. 1918 διαμετρήματος 0.30-06, ήταν ένα αερόψυκτο, αυτόματο όπλο, που λειτουργούσε με το σύστημα αερίων μέσω εμβόλου και αρχικά είχε επιλογέα βολής, τροφοδοτείτο δε από κάθετο γεμιστήρα των 20 φυσιγγίων. Ήταν ένα όπλο πολύπλοκο και ακριβό στην κατασκευή του, αλλά εθεωρείτο αξιόπιστο και γερό. Το 1937 προστέθηκε δίποδας και επώμιο στο κοντάκι και το υπόδειγμα ονομάστηκε Μ 1918Α1. Το 1941 εμφανίστηκε το υπόδειγμα Μ1918Α2, το οποίο δεν έφερε επιλογέα βολής, αλλά μηχανισμό για δύο ταχυβολίες και ορισμένες άλλες μικρο αλλαγές, προστέθηκε δε και χειρολαβή μεταφοράς.
Παραλλαγές του όπλου

  Το οπλοπολυβόλο BAR ήταν δημοφιλές όπλο και γνώρισε ευρύτατη διάδοσή και χρήση κατά τον Β'ΠΠ σε όλα τα μέτωπα, οι δε Άγγλοι το χρησιμοποίησαν για την εθνοφρουρά τους. Κατά τον πόλεμο της Κορέας κατασκευάστηκαν άλλα 61000 BAR M 1918A2, παρέμειναν δε τα όπλα αυτά στον Αμερικάνικο Στρατό μέχρι το1957, οπότε αντικαταστάθηκαν από τα αυτόματα τυφέκια Μ14. Πριν από τον Β'ΠΠ, οπλοπολυβόλα BAR, κατόπιν αδείας, κατασκεύαζε και η Βελγική εταιρεία FN, ως υπόδειγμα 30.

Η πορεία του οπλοπολυβόλου BAR στην Ελλάδα

  Το οπλπολυβόλο BAR πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στην περίοδο της κατοχής. Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου υπήρχαν Αμερικάνικες στρατιωτικές αποστολές είχαν δοθεί στους αντάρτες ελάχιστα τέτοια οπλοπολυβόλα, όπως πχ στην Δ Πελοπόννησο και στην Κ Μακεδονία και Θράκη, τα οποία έγιναν γνωστά από τα αφηγήματα και τα απομνημονεύματα των ανταρτών των περιοχών αυτών.


  Ο μεγάλος, όμως, αριθμός των οπλοπολυβόλων BAR έφθασε στην Ελλάδα με την Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια του δόγματος Τρούμαν του 1947. Αρχικά τα όπλα αυτά χορηγήθηκαν στις μονάδες των ΛΟΚ, ως όπλο ομάδας μάχης και, στην συνέχεια, στις υπόλοιπες μονάδες πεζικού της α' γραμμής για συμπλήρωση των ελλείψεών τους. Η αντικατάσταση των βρετανικών οπλοπολυβόλων BREN από τα BAR άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ολοκληρώθηκε μετά από αρκετά χρόνια, για μερικά δε χρόνια συνυπήρξαν στα ΤΠ και γινόταν διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που διέθεταν βρετανικό και εκείνων που διέθεταν αμερικάνικο οπλισμό. Οπλοπολυβόλα BAR χορηγήθηκαν και στο ΕΚΣΕ, πριν αναχωρήσει για την Κορέα, όταν έφθασε στον προορισμό του, οι Αμερικανοί του χορήγησαν πρόσθετα BAR. Τα οπλοπολυβόλα BAR που διέθετε ο στρατός ήταν όλα υποδείγματος Μ 1918Α2.

  Στη δεκαετία του 1970, με την εισαγωγή του αυτόματου τυφεκίου εφόδου FAL της FN έγινε και μερική αντικατάσταση των οπλοπολυβόλων BAR από τα βελγικά οπλοπολυβόλα FALO των 7,62 χιλιοστών ΝΑΤΟ και μέσα στην δεκαετία του 1980, η αντικατάσταση αυτή επεκτάθηκε με την εισαγωγή στον Στρατό του αυτόματου τυφεκίου εφόδου G3 και του οπλοπολυβόλου ΗΚ 11Α1 των 7,62 χιλιοστών ΝΑΤΟ της ΕΒΟ. Τα οπλοπολυβόλα BAR που αποσύρθηκαν δόθηκαν στις μονάδες των ΤΕΑ και της εθνοφυλακής στα νησιά. Στην Αεροπορία, στο Ναυτικό και στην Χωρ/κή δεν έγινε εισαγωγή του οπλοπολυβόλου αυτού, δεδομένου ότι οι κλάδοι αυτοί προτίμησαν να διατηρήσουν το πολύ πιο αξιόπιστο οπλοπολυβόλο BREN, αφού διέθεταν και τυφέκια βρετανικής προελεύσεως.

ΠΗΓΗ 1. ΧΡΗΣΤΟΥ Ζ. ΣΑΖΑΝΙΔΗ "ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1995. 

5 σχόλια:

  1. BAR Είχε και το Π.Ν. την δεκαετία του 80 το γράφω με απόλυτη συγουρια γιατί ήμουν Ναύτης σε Αρματαγωγό τότε και ήμουν στο άγημα λείας και νηοψιας και επερνα πάντα το BAR στης ασκήσεις !!! Πολύ καλό όπλο σου έδινε αυτοπεποίθηση οι υπόλοιποι του αγήματος είχαν M1 Eκτος από τον υπαξιωματικό που είχε τομιγκαν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήμουν Σκοπευτής του οπλοπολυβολου ΒΑΡ 1971 73 στο πεζικό απίθανο όπλο ευχαριστιομουν της βολές με μεγάλη ευστοχία στης βολές του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 1962 στους ΛΕΣΑ εκπαιδευτήκαμε και με μπαρ και με μπρέντ.
    Αξιοθαύμαστα όπλα. Αλλά σε ένα από τα δύο είχα ένα πρόβλημα: Δεν μπορούσα να ελέγξω την ταχυβολία του. Μετά από 58 τόσα χρόνια ηχούν στα αυτιά μου οι
    κατσάδες που δεχόμουν από τους εκπαιδευτές.
    -Ε ! Όχι όλες μονοκοπανιά ; Τρείς -τρείς κάθε φορά.
    Εγώ πού; Τράβαγα την σκανδάλη ...και άδειαζε ολόκληρη η δεσμίδα. Όταν πηγαίναμε στο πεδίο βολής είχα τόσο άγχος και ταραχή που τα βλήματα όχι κέντρο, όχι στόχο ούτε καν ταμπλό. Όλα ψηλά στο βουνό, στα πεύκα.
    Παναγία μου πώς θα υπερασπιστώ την πατρίδα ; Ευτυχώς την επόμενη φορά ήταν άλλος εκπαιδευτής. Αυτός μου είπε: Όταν τραβάς την σκανδάλη θα λές. από μέσα σου "Εκατόν και ένα" και θα την αφήνεις αμέσως. Το δοκίμασα και γλύτωσα από τον εφιάλτη.
    Ωραία χρόνια. Εκεί έμαθα την αξία της πειθαρχίας.
    Σήμερα λυπάμαι για το κατάντημα της νεολαίας.
    Αυτό που τους νοιάζει είναι, το πώς θα βρούν τρόπους, να αποφύγουν την στράτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω κάνει βολές με μπαρ 1983-84 στη Χίο καλό όπλο αλλά βαρύ ρε παιδιά υποφέραμε στις πορείες

    ΑπάντησηΔιαγραφή