Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΤΑΚΤΙΚΟΥ", ΤΟ ΜΟΥΣΚΕΤΟ CHARLEVILLE


 Οι μονάδες του "τακτικού" στρατού από τον καιρό της επανάστασης έγινε προσπάθεια να οπλιστούν με ομοιόμορφο τυποποιημένο οπλισμό. Από την εποχή των Ναπολεόντιων πολέμων δύο ήταν τα λειόκανα μουσκέτα που με διάφορες παραλλαγές κυριαρχούσαν εξοπλίζοντας τους στρατούς της εποχής, το αγγλικής προέλευσης Brown Bess και το Γαλλικής προέλευσης Charleville.




      Ο Marin le Bourgeoys εφηύρε τα πρώτα πραγματικά όπλα με μηχανισμό πυρόλιθου για τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ λίγο μετά την άνοδό του στο θρόνο το 1610. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα , μουσκέτα με μηχανισμό πυρόλιθου παρήχθησαν σε μια ευρεία ποικιλία των μοντέλων. Το 1717, τα μουσκέτα με μηχανισμό πυρόλιθου πλέον τυποποιήθηκαν για το γαλλικό πεζικό. Το  Charleville έγινε το πρώτο πρότυπο μουσκέτο με μηχανισμό πυρόλιθου  για όλους τους στρατιώτες. Ενώ είναι πιο σωστά να ονομάζεται γαλλικό μουσκέτο πεζικού ή γαλλικό τυποποιημένο μουσκέτο. Τα μουσκέτα αργότερα έγιναν γνωστά ως "Charleville",  από το οπλοστάσιο σε Σαρλβίλ- Μεζιέρ, Ardennes , της Γαλλίας. Το  τυπικό γαλλικό μουσκέτο πεζικού παραγόταν επίσης στο Tulle,  Σεντ Ετιέν, Maubeuge Arsenal, και σε άλλες περιοχές . Αν και τεχνικά δεν είναι η σωστή ονομασία για αυτά τα μουσκέτα , η χρήση του ονόματος Charleville χρονολογείται από το αμερικανικό επαναστατικό πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί είχαν την τάση να αναφέρονται σε όλα τα μοντέλα μουσκέτων , ως Charlevilles . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ονομασία αυτή των μουσκέτων δεν είναι συνεπής . Κάποιες καταγραφές  αναφέρονται μόνο στο Μοντέλο 1763 και νεότερες εκδόσεις , ως Charleville μουσκέτα , ενώ άλλες αναφέρονται συλλίβδην σε όλα τα μοντέλα , ως Charlevilles .Ο σχεδιασμός του μουσκέτου Charleville τροποποιήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του . Διάφορες παραλλαγές  παρέμειναν στην υπηρεσία μέχρι το 1840 , όταν ο κρουσιφλεγής μηχανισμός πυροδότησης έκανε το  μηχανισμό πυρόλιθου παρωχημένο . 

 Χαρακτηριστικά Σχεδιασμού


 Τα μουσκέτα Charleville ήταν λειόκανα. Τα τυφέκια με ραβδωτή κάνη ήταν πιο ακριβή στη σκόπευση από τα   μουσκέτα , αλλά οι στρατιωτικοί διοικητές ευνόησαν τη χρήση μουσκέτων στο πεδίο της μάχης, δεδομένου ότι η βολίδα από ένα τουφέκι έπρεπε να προσαρμόζονται σφιχτά μέσα στη κάνη, και αυτό γίνεται πολύ δύσκολο μετά από μερικές βολές, γιατί τα υπολείματα από την καύση της μαύρης πυρίτιδας προοδευτικά συσσωρεύονταν στις ραβδώσεις της.Το μεγαλύτερο βεληνεκές και η καλύτερη ακρίβεια του όπλου, επίσης, θεωρείτο ότι είχε πολύ μικρή αξία σε ένα πεδίο μάχης που καλύπτεται  γρήγορα  από μαύρο καπνό. Όπως όλα τα λείας κάνης μουσκέτα , το μουσκέτο Charleville ήταν ακριβές μόνο σε περίπου 50 με 100 μέτρα . Το Charleville είχε διαμέτρημα κάνης 17,5 χιλιοστά   λίγο μικρότερο από τον κύριο ανταγωνιστή του, το .75 διαμέτρημα Brown Bess που παράγεται από τους Βρετανούς . Το μικρότερο βάρος της βολίδας επιλέχτηκε για μείωση του μάχιμου φόρτου των στρατιωτών. η βολίδα βέβαια εξακολουθούσε να είναι αποτελεσματική. Το ξύλινο μέρος ήταν συνήθως φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς.

Τα
μουσκέτα Charleville δεν χρησιμοποιούντο στη μάχη όπως τα σύγχρονα όπλα. Αντ 'αυτού, οι στρατιώτες έβαλλαν μαζικές ομοβροντίες. Στο σύγχρονο πόλεμο, οι ξιφολόγχες θεωρούνται έσχατα όπλα , αλλά στις μέρες του μουσκέτου Charleville , έπαιξαν ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, πλήγματα από ξιφολόγχη  συχνά προκαλούσαν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των θυμάτων μάχης . Τα λειόκαννα έπαιζαν διπλό ρόλο στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιούνται ως όπλο  για βολές σε απόσταση, και επίσης χρησιμοποιούντο και  ως δόρυ σε μάχες σώμα με σώμα. Γενικά, το μήκος και το βάρος του Charleville  ευνοούσε και αυτή τη χρήση. Υπήρχε αρμονία ανάμεσα στη στιβαρή κατασκευή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν ρόπαλο και στο βάρος για να μπορεί να μεταφέρεται από τον μέσο μαχητή.
Η ταχυβολία εξαρτάτο από την ικανότητα του στρατιώτη, και ήταν συνήθως περίπου 3 βολές ανά λεπτό. Η κάννη του Charleville συνδεόταν με το ξυστό με τρεις μεταλλικές ταινίες. Αυτό έκανε το Charleville πιο στιβαρό από ό, τι το βρετανικό μουσκέτο Brown Bess, στο οποίο χρησιμοποιούντο περόνες για να συγκρατούν την κάνη στη θέση της . Η προσωμίδα του Charleville  μερικές φορές αναφέρεται ως " patte de Vache " ( γαλλικά  «πόδι αγελάδας » ) ,  είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως ρόπαλο σε μάχες σώμα με σώμα. Τα
μουσκέτα Charleville ήταν εμπροσθογεμή, και χρησιμοποιούσαν μηχανισμός πυροδότησης με  πυρόλιθου . Έβαλαν συνήθως μια στρογγυλή βολίδα , μπορούσαν όμως να βάλουν και μεταλλικά σφαιρίδια και άλλου είδους βλήματα.



  Παραλλαγές:  Το Μοντέλο 1717
 Μετά από πολλά σχέδια μουσκέτων στα τέλη του 17ου , αρχές 18ου αιώνα , το τουφέκι πεζικού τυποποιήθηκε σαν μοντέλο 1717 . Από αυτό το μοντέλο τυποποιήθηκαν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σχεδιασμού. Όπως κάνη με διαμέτρημα  17.5 χιλ, μήκους περίπου 160 εκατοστά και κατά προσέγγιση βάρος  εννέα έως δέκα λίβρες . Στο μοντέλο 1717 , επίσης τυποποιήθηκε η λειόκαννη κάννη και ο πυρόλιθος σαν μηχανισμός πυροδότησης. Σε αντίθεση με επόμενα μοντέλα, το μοντέλο 1717 είχε κάνη στερεωμένη με περόνες στο κοντάκι  παρόμοια στο σχεδιασμό του βρετανικού Brown Bess .
Το Μοντέλο 1717 είχε  κάνη μήκους 116 εκ και ένα συνολικό μήκος160 εκ, και ζύγιζε περίπου 9 λίμπρες. Συνολικά
παρήχθησαν 48.000 μουσκέτα Μοντέλο 1717.
 Στο μοντέλο 1728 αντικατέστησαν τις περόνες στερέωσης της κάννης με μεταλλικές ζώνες, Αυτή η παραλλαγή θα καταστεί πρότυπο για όλες εκδόσεις μουσκέτων  Charleville . Αυτή η σχεδίαση δεν ήταν μόνο πιο εύκολο να αποσυναρμολογήθεί για τον καθαρισμό , αλλά ήταν επίσης πιο στιβαρή , που ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη μάχησώμα με σώμα.

                                              ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Charleville musket
Charleville 1866.jpg
Musket Model 1766
Type Musket
Place of origin  Kingdom of France
Service history
In service 1717-1840
Used by France, United States
Wars Austrian War of Succession, French and Indian War, Seven Years' War, American Revolution, War of 1812, Napoleonic Wars
Production history
Designed 1717
Produced 1717-1839
Number built > 150,000 (Modèle 1766)
Specifications
Weight 10 pounds (4.5 kg)
Length 60 inches (150 cm)

Caliber .69" (17.5mm) musket ball
Action πυρόλιθος
Rate of fire 2-3 round/min
Effective range 100 to 200 yards max 50 to 75 effective
Feed system εμπροσθογεμές

ΠΗΓΗhttp://en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου