Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΓΟΣ ΒΡΑΣΝΩΝ





Εντός του οικισμού των Βρασνών, ψηλά στους πρόποδες των Κερδυλλίων, ο επισκέπτης του Στρυμονικού κόλπου μπορεί να συναντήσει έναν Βυζαντινό πύργο που χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα. Βρίσκεται μέσα στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μάλιστα η νότια πλευρά του πύργου συνορεύει με την βόρεια τοιχοποιία του ναού.


Σύμφωνα με έρευνα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων το Οχυρό πρέπει να ήταν τριώροφο και να είχε και στέγαστρο, ίχνη του οποίου δυστυχώς δεν έχουν σωθεί. Το εμβαδόν του εσωτερικά πρέπει να ήταν περίπου 50τ.μ., ενώ το πάχος των τοίχων που ξεκινούσε στα 2,40μ. στην βάση του μειωνόταν σταδιακά σε κάθε έναν από τους ορόφους.


Είναι κατασκευασμένος από πολύσχημες και πολύχρωμες πέτρες, που συλλέχθηκαν από την περιοχή, με μικρή χρήση τούβλων και αστεστοκονιάματος. Στη σημερινή του μορφή διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση μόνο ο ισόγειος χώρος του, ενώ από τον πρώτο όροφο διατηρούνται τμήματα του.

 Πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στην κατασκευή του Οχυρού των Βρασνών δεν έχουν βρεθεί. Το σίγουρο είναι ότι το Οχυρό εξυπηρετούσε τις αμυντικές ανάγκες του οικισμού που υπήρχε τότε στην περιοχή, ενώ θα πρέπει να χρησίμευε και ως ορμητήριο στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

ΠΗΓΗ 1)http://www.kastra.eu
            2) http://www.strymonikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου