Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το Πολυβόλο Nordenfelt στην Ελλάδα



10κανο πολυβόλο Nordenfelt


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πολυβόλου Nordenfelt

  Στοιχεία με τα τεχνικά δεδομένα του πολυβόλου Nordenfelt δεν έχουν βρεθεί, είναι, όμως, γνωστό ότι έχει κατασκευασθεί δε ποικίλες παραλλαγές και σε διάφορα διαμετρήματα. Τα ελληνικά πολυβόλα ήταν διαμετρήματος των 11 χιλιοστών Gras και της 1''.

Γενικά περί πολυβόλου Nordenfelt

  Από το 1862, που εμφανίστηκε το πρώτο πολύκανο, μηχανικό πολυβόλο Gatling, μέχρι το 1882, που κατασκευάστηκε το πρώτο αυτόματο πολυβόλο Maxim, τα διάφορα κράτη είχαν κάνει παραδεκτά για τους στρατούς και τους στόλους τους μηχανικά πολυβόλα. Αρκετά τέτοια όπλα είχαν κάνει την εμφάνισή τους την εποχή εκείνη και ένα από τα πιο γνωστά, μετά το Gatling, ήταν το πολυβόλο Nordenfelt, το οποίο είχε 2 έως 12 οριζόντιες κάνες, διατεταγμένες παράλληλα, την μία δίπλα στην άλλη. Το πολυβόλο αυτό το 1884 έγινε παραδεκτό από το RN στην πεντάκανη παραλλαγή του, διαμετρήματος 1'', ενώ το 1887 έγινε παραδεκτό και από τον Βρετανικό στρατό στην τρίκανη παραλλαγή του. Η μέση ταχυβολία κάθε κάνης ήταν περίπου 100 β/λ. Η Nordenfelt Gun and Ammunition Company είχε εργοστάσια σε διάφορες χώρες του κόσμου.


Η πορεία του πολυβόλου Nordenfelt στην Ελλάδα

  Στην δεκαετία του 1880 και πιθανότατα κατά την δεύτερη περίοδο της οκταετίας του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εξοπλισμό του στρατού και του ναυτικού, έγινε παραδεκτό το μηχανικό πολυβόλο Nordenfelt, τόσο για τα πλοία του στόλου, όσο και για τον στρατό.
  Τα πολυβόλα του στρατού ήταν πεντάκανα, διαμετρήματος των 11 χιλιοστών και έβαλαν το φυσίγγιο Gras θεωρούνταν δε κατάλληλα για στατική άμυνα των θέσεων και αποτελούσαν μέρος της πολιορκητικής σκευής του. Τα πολυβόλα του στόλου ήταν δίκανα, διαμετρήματος της 1'' και έβαλλαν από ειδικούς έστορες. Τα πολυβόλα του στρατού χρησιμοποιήθηκαν κατά τους βαλκανικούς πολέμους και παρέμειναν εν χρήση μέχρι τον Α'ΠΠ. Επίσης, κατά τους βαλκανικούς πολέμους κυριεύθηκαν πολυβόλα Nordenfelt και από τους Τούρκους, δεδομένου ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο τουρκικό σύνταγμα Βαρέος πυροβολικού, που υπερασπιζόταν τα οχυρά Ιωαννίνων, υπήρχαν 15 πολυβόλα Nordenfelt παλαιού τύπου με 5 κάνες το καθένα, τοποθετημένα στα οχυρά του Μπιζανίου. Αντιθέτως, στο ναυτικό η χρήση τους ήταν βραχύτερη, αφού από τις αρχές του αιώνα, τα πολυβόλα Nordenfelt θεωρούνταν παρελθόν. Παρά ταύτα, τα όπλα αυτά διατηρήθηκαν στις αποθήκες του Ναυστάθμου και, κατά την περίοδο 1921-1922, 39 από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό επίτακτων εμπορικών πλοίων και ενός πολυβολείου των Μουδανιών στην Προποντίδα.
   Σήμερα, στο πολεμικό μουσείο Αθηνών υπάρχει ένα πεντάκανο πολυβόλο Nordenfelt διαμετρήματος 0,45, που έβαλε φυσίγγιο Martini και πιθανολογείται ότι προέρχεται από τα τουρκικά λάφυρα που πήρε ο στρατός από τα οχυρά της Ηπείρου ή της Μακεδονίας κατά τον Α Βαλκανικό πόλεμο.

 ΠΗΓΗ:  ΧΡΗΣΤΟΥ Ζ. ΣΑΖΑΝΙΔΗ "ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου