Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ


Η πάνδημη, από τους Λαμιώτες, κηδεία των άτυχων αεροπόρων  Παπαναστασίου & Τζάια  (Η φωτογραφία είναι του Ν. Ζάχου)

Το 1930 στις 27 Απριλίου στη Λαμία έγινε αεροπορική γιορτή που περιλάμβανε επιδείξεις αεροπλάνων και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σύμφωνα με περιγραφή της Αθηναϊκής εφημερίδας  «Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ» δύο ήταν τα αεροπλάνα που θα ελάμβαναν μέρος στις επιδείξεις, τύπου Μπρεγκέ 19, προερχόμενα από τη Λάρισα. Οι ριψοκίνδυνοι πιλότοι που έλαβαν μέρος στο ένα από αυτά ήταν ο Δημ. Παπαναστασίου από Μακρυνεία Μεσολογγίου και ο Βορειοηπειρώτης Τζάιας.
Το αεροπλάνο απογειώθηκε και έκανε πτήση μέχρι την Υπάτη. Εκεί έριξαν στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων και στράφηκαν πάλι προς τη Λαμία. Πάνω από την πόλη εκτελούσαν κλειστές στροφές. Σε ύψος 700 μ. εκτέλεσαν επικίνδυνο ακροβατικό γύμνασμα με ελάττωση των στροφών της μηχανής. Το ίδιο ακροβατικό επιχείρησαν σε χαμηλότερο ύψος, αλλά η μηχανή δεν υπάκουσε στα κελεύσματα του πιλότου για να ανυψώσει ξανά το αεροπλάνο. Το μοιραίο, τότε, επήλθε. Το αεροπλάνο γκρεμίσθηκε με τη μούρη προς τα κάτω και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συνετρίβη σε οικόπεδο πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Στον τόπο του δυστυχήματος προστρέχουν πολλοί και ανασύρουν τους ατυχείς αεροπόρους. Ο Παπαναστασίου ήταν πια νεκρός, ο δε Τζάιας μόλις ανέπνεε και μεταφερόμενος στην κλινική εξέπνευσε.
Γενική συγκίνηση και θλίψη επικρατεί στη Λαμιώτικη κοινωνία. Πλήθη συνέρρεαν στον τόπο του δυστυχήματος με  σφιγμένη την ψυχή από την οδύνη. Πολλές γυναίκες λιποθύμησαν. Οι νεκροί μεταφέρθηκαν από το Νοσοκομείο στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο κόσμος αγρυπνεί δακρυσμένος και άφωνος, περιστοιχίζοντας τους νεκρούς.
Την επομένη σε άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε η κηδεία  -δημοσία δαπάνη-  των δύσμοιρων αεροπόρων. Όλη η Λαμία συνόδευσε μέχρι την τελευταία τους κατοικία τα ευγενή αυτά παλικάρια της πατρίδας μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου