Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ LANCHESTER ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                            ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

               ΣΤΟΙΧΕΙΑ                                                  ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

01.        ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ                                                 9 ΧΙΛ
02.        ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ              ΟΠΙΣΘΟΚΡΟΥΣΗ (BLOWBACK)
03.        ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ                                   ΓΕΜΙΣΤΗΡΑΣ 50 ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ
04.        ΜΗΚΟΣ ΟΠΛΟΥ                                           0,85μ
05.        ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΗΣ                                            0,2μ
06.        ΒΑΡΟΣ ΟΠΛΟΥ                                     4,34 - 4,38 KG
07.        ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ                                       6 ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΕΣ
08.        ΚΛΙΣΙΟΣΚΟΠΙΟ                                       550Μ
09.        ΑΡΧΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ                           365 - 381 μ/δ     
10        ΤΑΧΥΒΟΛΙΑ                                                 600β/λ   


Α) Γενικά περί υποπολυβόλου Lanchester

  Μετά την καταστροφή της Δουνκέρκης το θέρος του 1940, οι Βρετανοί χωρίς αυτόματα, γι αυτό και έκαναν μεγάλες παραγγελίες αυτομάτων Thomson στις ΗΠΑ. Παράλληλα, όμως, επιδίωξαν να κατασκευάσουν το δικό τους αυτόματο, αντιγράφοντας το γερμανικό Bergmann MP 28/11 για τις ανάγκες της RAF, η οποία χρειαζόταν αυτόματα για την φύλαξη των α/δ της. Παρόμοιες ανάγκες είχε και το RN κι έτσι το νέο αυτόματο, που σχεδιάστηκε από τον George Herbert Lanchester και κατασκευάστηκε από την Sterling Armament Company του Northampton σε 80.000 τεμάχια, ονομάσθηκε προς τιμήν του σχεδιαστού του, αυτόματο Lanchester και παρουσιάστηκε στην RAF, η οποία, όμως, δεν έδειξε ενδιαφέρον, με συνέπεια να γίνει παραδεκτό μόνον από το RN που το θεώρησε ως ιδεώδες όπλο για εξοπλισμό των καταδρομικών του αγημάτων.
  Το αυτόματο Lanchester των 9 χιλιοστών Para ήταν ένα καλοκατασκευασμένο και αξιόπιστο όπλο και κατασκευάσθηκε σε δύο υποδείγματα, το ένα (ΜΚ Ι) με επιλογέα κλισιοσκόπιο τυφεκίου και το άλλο (ΜΚ Ι*) χωρίς επιλογέα βολής και κλισιοσκόπιο 2 θέσεων. Λειτουργούσε με το σύστημα οπισθοκρούσεως, έφερε τόρμο για ξιφολόγχη και ετροφοδοτείτο από γεμιστήρα των 50 φυσιγγίων. Η καλή και δύσκολη κατασκευή του το καθιστούσαν ακριβό και ασύμφορο για μαζική παραγωγή, για αυτό και γρήγορα σταμάτησε η κατασκευή του. Παρά την μικρή, όμως, χρήση του, παρέμεινε σε ενεργό ρόλο το RN για πολλά χρόνια και αντικαταστήθηκε την δεκαετία του 1950.

Β) Η πορεία του υποπολυβόλου Lanchester στην Ελλάδα


  Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, στην Μ. Ανατολή, τα αυτόματα Lanchester χορηγήθηκαν από τους Βρετανούς μόνο στο Ναυτικό, παράλληλα με τα αυτόματα STEN. Παρέμειναν εν χρήσει στο Ναυτικό καθ όλην την διάρκεια του Ανταρτοπόλεμου, αλλά και μετά από αυτόν για πολλά χρόνια, αντικαταστάθηκαν δε στην δεκαετία του 1970, μαζί με τα αυτόματα STEN, όταν το ναυτικό άρχισε να παραλαμβάνει αμερικανικό οπλισμό, τον αποσυρόμενο από τον στρατό. Πάντως, σε μερικές υπηρεσίες ξηράς, υπήρχαν μέχρι πρόσφατα αυτόματα Lanchester. Τα αυτόματα αυτά πουθενά αλλού δεν χορηγήθηκαν εκτός από ναυτικό, σήμερα (1992) δε έχουν πλήρως και εκποιηθεί. Ελάχιστα από αυτά βρίσκονται πια στα μουσεία μονάδων του ναυτικού.

ΠΗΓΗ  ΧΡΗΣΤΟΥ Ζ. ΣΑΖΑΝΙΔΗ "ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1995.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου