Πρόκειται για επιβλητικό μονοθάλαμο οικοδόμημα, κατασκευασμένο από πωρόλιθο και επιχρισμένο με
ασβεστοκονίαμα. Ένας βαθμιδωτός δρόμος, που έχει λαξευθεί στο φυσικό βράχο, οδηγεί στη θύρα του τάφου, που ήταν φραγμένη με έξι επάλληλους ογκόλιθους. Εσωτερικά ο τάφος έκλεινε με ξύλινη δίφυλλη πόρτα. Η πρόσοψη του μνημείου, που σώζεται σχεδόν ακέραια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Έχει πλάτος 4,96 μ. και ύψος 5,68 μ. και είναι επιχρισμένη με λευκό μαρμαροκονίαμα. Ο δωρικός ρυθμός εδώ αναδεικνύεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, καθώς οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της ανωδομής τονίζονται με πολύχρωμα κονιάματα. Βαθυκύανα τρίγλυφα πλαισιώνουν τις λευκές μετόπες, όπου με χρυσαφιές πινελιές επαναλαμβάνεται η εικόνα μιας μεταλλικής φιάλης. Το διάκοσμο της πρόσοψης ολοκλήρωνε η ζωγραφική παράσταση του αετώματος, που είχε, δυστυχώς, φθαρεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της καταστροφής του επαέτιου γείσου από τους αρχαιοκάπηλους. Η εσωτερική διαμόρφωση του θαλάμου, όπου δεσπόζουν δύο βωμόσχημα βάθρα επάνω σε ορθογώνιες βάσεις, είναι πραγματικά μοναδική. Τα εντυπωσιακά βάθρα, με πολύχρωμο γραμμικό διάκοσμο σε μαύρο φόντο, είχαν επίσης υποστεί μεγάλη φθορά από τους αρχαιοκάπηλους, που αφαίρεσαν τα τεφροδόχα σκεύη και διασκόρπισαν τα καμένα οστά των νεκρών. Την εικόνα του χώρου συμπληρώνουν δύο κτιστά θρανία, για την εναπόθεση προσφορών προς τους νεκρούς.
Το μνημείο ήλθε στο φως την άνοιξη του 1987, ακριβώς πίσω από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στο χώρο απ' όπου θα περνούσε τμήμα της ανατολικής περιφερειακής οδού. Μετά την ανασκαφή η κατασκευή του δρόμου ολοκληρώθηκε, ενώ μια ελαφρά υπερυψωμένη γέφυρα στέγασε τον τάφο. Σήμερα, ο ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος περιλαμβάνει επίσης έκθεση εποπτικού υλικού σχετικά με την ανασκαφή του μνημείου αλλά και με την ευρύτερη περιοχή, καθώς και παρουσίαση των γνωστών και άγνωστων μακεδονικών τάφων στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα. Σε απόσταση λίγων μέτρων νοτιοανατολικά του τάφου ορθωνόταν ένας ταφικός τύμβος, παλαιότερα γνωστός ως «Τούμπα Κις», ενώ όλη η περιοχή εντάσσεται σε νεκροταφείο κλασικών και πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, που καταστράφηκε από αυθαίρετες αμμοληψίες στις προηγούμενες δεκαετίες. Παρά την καταστροφή, οι σωστικές ενέργειες τις ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και
ΠΗΓΗ http://odysseus.culture.gr
Ο Τρύπιος λόφος (Τούμπα Κις) που επιχειρήσαμε να εξερευνήσουμε το 1986 οι πέντε φίλοι, απ' το βιβλίο: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, πράγματι, βρίσκονταν 4-5 μέτρα μακριά απ' τον τάφο! Μια απ' τις υπόγειες δαιδαλώδης στοές που αναφέρω στο βιβλίο, οδηγούσαν στην είσοδο του μνημείου! Όμως, η καθυστέρηση που υπήρξε λόγο της μάχης με τα γυφτάκια απ' τον καταυλισμό που υπήρχε μπροστά στον Τρύπιο λόφο, έγινε αιτία να μας προλάβει η κατασκευή της περιφερειακής οδού και οι αρχαιολόγοι! Δεν έλειψα ούτε μέρα από εκείνη την ανασκαφή! Ήξερα πως υπήρχε κάτι σημαντικό κάτω από εκείνον τον Λόφο! Παρακαλούσα τους αρχαιολόγους, να μ' αφήνουν να μπαίνω στο εσωτερικό του μνημείου και να παρακολουθώ τη δουλειά τους με τα πινέλα. Στο κάτω κάτω... Παραλίγο να τον είχα ανακαλύψει εγώ τον τάφο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους ευχαρίστησα τότε, τους ευχαριστώ και τώρα... 30 χρόνια μετά! Για τη μοναδική εμπειρία που μου χάρισαν! Ακόμη θυμάμαι τη μυρωδιά της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας με το που έμπαινες στο εσωτερικό του μνημείου.